Projektorer för fotografi

business
Projektorer för företag och presentationer
2017/08/09
kzrka
Projektorer för kyrkor
2017/09/14
camera

Projektorer för fotografi
Vad en fotograf bör tänka på vid köp av projektor

 

Projektorer blir mer och mer populära bland fotografer. De hjälper att visa fotografier i stor bildbredd och behålla skärpan och bildkvaliteten, och kan också vara ett bra hjälpmedel vid försäljning. Denna instruktion är till för att hjälpa fotografer vid köp av projektor för att nå bästa möjliga bildkvalitet.

 

Vad en fotograf bör tänka på vid köp av projektor:

  • Grundspecifikationerna: Ljusstyrka, kontrast och upplösning.
  • Mobila lösningar: Hur bärbar bör projektorn vara och hur lätt ska det gå att installera den?
  • Anslutningar: Vilka anslutingar bör projekorn ha?
  • Kostnad: Så håller du enklast en budget
  • Ljud: Fördelar med projektorer med högtalare

 

Grundspecifikationer – ljusstyrka, kontrast och upplösning
Dessa tre funktioner är grunderna för en bra projektor. Det är därför bra att vara informerad om dessa innan man börjar sin sökning. Här följer några tips.

 

Ljusstyrka
Projektorns ljusstyrka mäts i ANSI lumen. Ju mer lumen, desto ljusare är projektorn. Vilken ljusstyrka du behöver beror på olika faktorer.

→ Målgruppensstorlek. Ju fler åskådare desto större bild, och ju större bild desto mer ljusstyrka krävs. Det är alltid bättre att ha mer lumen än för lite lumen, då man alltid kan sätta projektorn i eco läge och därigenom förlänga projektorns livstid.

→ Det omgivande ljuset. Om projektorn ska tas med till kunder är det svårt att kontrollera hur ljuset i rummet ser ut. Då är det bra att köpa en ljusstarkare projektor för säkerhets skull. Om projektorn ska installeras fast är det enklare att kontrollera ljuset och projektorn behöver då inte vara lika ljusstark.

 

Tabell för ljusstyrka

Omgivande ljus Storlek på målgrupp Ljusstyrka (lumen)
Svagt 2-10 personer 2000-3500 lumen
Normalt 10-100 personer 3500-5000 lumen
Starkt 100-500 personer 5000 lumen eller mer

 

PROJEKTORFÖRSLAG

 

Kontrast
Kontrasten visar skillnaden mellan den mörkaste svarta delen av bilden och den ljusaste vita. En projektor med 10 000:1 kontrast är inte nödvändigtvis 5 gånger bättre än en projektor med 2000:1. Kontrasten räknar till exempel inte med gråskalor och skuggor. Om en projektor inte kan projicera dessa gråskalor blir bilden lätt pixlad.

Hur hittar man rätt projektor då? Leta först och främst efter en projektor med bra färgframställning. Multi-color berabetning, BrilliantColor eller sRGB är bra funktioner för att få en bra bildkvalitet.

 

Ett tips: Med det egna ögat kommer du inte kunna se någon större skillnad mellan 1 000 000:1 kontrast och 500 000:1, förutom i rum där det är helt mörklaggt. Realistiskt sett bör en projektor som används av en fotograf i ett icke-mörklagd rum ha minst 3000:1 i kontrast.

 

Upplösning
Den nativa upplösningen hos en projektor beskriver hur många pixlar den projicerade bilden kommer ha. Ju fler pixlar, desto mer detaljrik blir bilden. Fotografer med en digital SLR kamera som når 18 megapixlar bör definitivt köpa en HD-projektor.

 

Omtyckta upplösningar:

  • WXGA – 12080×800 – 1 024 000 pixlar – Projektorer med WXGA upplösning
  • Full-HD – 1920×1080 – 2 073 600 pixlar – Projektor med Full-HD upplösning

 

Mobila lösningar

Hur bärbar ska projektorn vara? Om en projektor väger 3 kg eller mindre räknas den som bärbar. Dessa projektorer är kompakta och har inte alltid plats för lika mycket funktioner som en installationsprojektor, men det finnst ett stort utbud av projektorer som kan fungera också för fotografer som är på resande fot. Om du har fler frågor angående bärbara projektorer, hör av dig till vår kundservice!

 

Anslutningar
Det är otroligt enkelt att ansluta en projektor. Vilka anslutningar som finns beror på modell, men det finns några som man bör ha för att enkelt kunna ansluta projektorn till en källa.

Många fotografer använder en laptop för att visa bilder. Många laptops har en HDMI-anslutning, vilket också är den bästa anslutningen för att visa bilder. Detta är också en av de vanligaste anslutnignarna hos projektorer.

Det finns dock laptops som inte har HDMI-anslutningar. Äldre modeller har ofta en VGA (analog) eller DVI (digital) anslutning. Många MacBooks saknar också HDMI. En VGA-kabel är alltid bra att ha som säkerhet, då nästan alla enheter har denna anslutning.

En DVI-anslutning skapar en bättre bild än VGA, då den digitala signalen är snabbare. Om projektorn inte har en DVI-ingång går det alltid att köpa en DVI till HDMI adapter, vilket blir än mindre kostnad än att köpa en helt ny dator eller projektor.

 

Ljud
Det finns flera fördelar med att ha ett ljudsystem integrerat i projektorn. Man kan då spela upp musik eller visa videos med ljud utan ett extern ljudsystem. Ljud är självklart inte det viktigaste med en presentation av fotografier, men det kan vara ett bra stöd.

 

En projektor är värt det
Det kan kännas omständigt med en projektor, men när man har använt den vill man inte gå tillbaka till något annat presentationssätt. Bilderna blir stora, ljusstarka och skarpa. Hör av dig till oss om du har fler frågor angående hur du löser just din situation så bra som möjligt!

 

Fördelarna med en projektor jämfört med en display:

  • Projektorer är bärbara. Man kan projicera bilder på kundens vägg, där de senare skulle vilja hänga upp en ram.
  • Projektorer skapar en teaterliknande stämning
  • Projektorer är, efter projektionsytans storlek, billigare än plasma och LCD-skärmar

 

Comments are closed.